Forum

Nawigacja po forum
aby założyć posty i tematy.

Jak podłączyć kinkiet z wyłącznikiem?

Odpowiedzi:

Kupiłem do pokoju dwa kinkiety. Jeden jest na jednej ścianie, a drugi na drugiej. Problem jest taki, że chcę by oba działały oddzielnie, a nie zapalały się razem. Próbowałem to podłączyć na wiele różnych sposobów, ale za każdym razem świecą oba. Nie wiem czy instalacją jest zrobiona szeregowo czy równolegle, albo może coś jest nie tak z kablami. Co może być przyczyną, że się nie da tego podzielić? W kinkietach mam po 3 kable. Są to zwykłe kinkiety, nie led, a na typowe żarówki. Kable koloru niebieskiego, brązowego i żółty. W instalacji oświetlenia jest tak samo.

---

Witam. Problem jest podstawowy i zasadniczy. Czy masz instalację wykonana na dwa włączniki? Czy może wcześniej był pojedynczy i zmieniłeś na podwójny. Ogólnie by ci ułatwić sprawę zapytam – ile masz kabli na ścianie do tych kinkietów? Dokładniej, ile żył wychodzi z przewodu pod kinkiet? Ogólnie jeśli masz tylko niebieski, brązowy i żółty na obu ścianach to nie masz fizycznej możliwości zamontować kinkietu tak by świeciły oddzielnie. Prawdopodobnie połączone są szeregowo czyli zapalasz 2 na raz i nie ważne ile masz przycisków na włączniku.

Sprawdź te lampy nad stół i po kłopocie.

---

Nie zamontujesz kinkietów tak jak byś chciał. Oba będą działały na pojedynczym włączniku bo są połączone. Kabel 3 żyłowy od gniazdka najpierw idzie do jednego kinkietu, a poźniej dalej do drugiego kinkietu. Byś zrobił tak jak chcesz, od włącznika powinny iść 4 żyły. Wtedy byś miał taką możliwość. Rozkręć włącznik i tam się upewnij co jest. Czy 3 żyłowy czy 4-żyłowy.

---

Miałem ten sam problem. Chciałem lampę sufitową podzielić na połowe by świeciła część żarówek na jednym włączniku i część na drugim. Ostatecznie świecą wszystkie czyli to samo co będzie u ciebie ???? Kup sobie kinkiet z wtyczką do gniazdka ????

Podłączenie kinkietu z wyłącznikiem wymaga użycia kilku narzędzi i elementów. Oto kroki, jakie należy podjąć, aby poprawnie podłączyć kinkiet z wyłącznikiem:

1. Przygotuj narzędzia i elementy: przed rozpoczęciem pracy potrzebujesz kinkietu z wyłącznikiem, kabel zasilający, wkręty, wiertarkę, śrubokręt, kombinerki i złącze do łączenia kabli.
  2. Przygotuj miejsce do montażu: wybierz miejsce, w którym chcesz zamontować kinkiet i użyj wiertarki, aby wywiercić otwory na wkręty.
  3. Podłącz kabel zasilający: przeprowadź kabel zasilający przez otwór w ścianie i podłącz go do kinkietu. Zazwyczaj kable są koloru białego, czarnego i zielono-żółtego. Kabel zielono-żółty jest kablem uziemiającym i powinien być podłączony do punktu uziemienia.
  4. Podłącz kabel do wyłącznika: połącz kabel zasilający z wyłącznikiem, podłączając kabel czarny do jednego z wejść, a kabel biały do drugiego.
  5. Podłącz kinkiet do wyłącznika: połącz kinkiet z wyłącznikiem, podłączając kabel czarny kinkietu do drugiego wejścia wyłącznika.
  6. Zamocuj kinkiet: umieść kinkiet na miejscu i użyj wkrętów, aby go zamocować.
  7. Przetestuj instalację: po zakończeniu podłączania, włącz zasilanie i przetestuj instalację, upewniając się, że kinkiet działa prawidłowo.

Warto pamiętać, że jeśli nie jesteś pewien, jak poprawnie podłączyć kinkiet z wyłącznikiem lub masz wątpliwości co do swoich umiejętności, lepiej skontaktować się z fachowcem lub elektrykiem, który pomoże w wykonaniu tej czynności.

Wybór kinkietu do czytania książek w sypialni?

Jaki kinkiet wybrać do sypialni by noca czytać książki? Ktoś ma pomysły i propozycje?

Podłączenie lampy do zasilania może wydawać się trudne, ale jest to zadanie, które można wykonać samodzielnie, o ile masz podstawowe umiejętności związane z elektryką i zachowujesz odpowiednie środki ostrożności. Oto ogólny przewodnik, jak podłączyć lampę do zasilania:

Uwaga: Zawsze wyłącz zasilanie przed rozpoczęciem pracy i, jeśli nie jesteś pewien, co robisz, skonsultuj się z profesjonalnym elektrykiem.

1. Zbieranie materiałów i narzędzi: Upewnij się, że masz odpowiednie narzędzia i materiały. Będziesz potrzebować lampy, źródła światła (np. żarówki), przewodów elektrycznych, gniazdka lub wtyczki, śrubokręta, szczypiec, izolacyjnej taśmy elektrycznej i, opcjonalnie, dimmera (regulatora jasności).
  2. Wyłącz zasilanie: Przed przystąpieniem do pracy koniecznie wyłącz zasilanie w miejscu, w którym planujesz podłączyć lampę. Odczekaj kilka minut, aby upewnić się, że obwód jest bezpieczny.
  3. Przygotowanie przewodów: Jeśli masz lampę z gotowym przewodem, odcinij końcówkę izolacji na końcach przewodów, tak aby odsłonić druty miedziane. Następnie oczyść końce drutów, aby były czyste.
  4. Podłącz przewody: Jeśli masz gniazdko lub wtyczkę, połącz odpowiednie druty (zwykle czarny z czarnym, biały z białym, zielony lub żółto-zielony z zielenią lub ścieżką zieleni). Wykorzystaj śrubokręt, aby zamocować druty do odpowiednich zacisków lub zacisków. Upewnij się, że połączenia są mocne i bezpieczne.
  5. Izolacja połączeń: Po podłączeniu przewodów elektrycznych izoluj połączenia za pomocą izolacyjnej taśmy elektrycznej, aby zapobiec zwarciom. Owin taśmę wokół końców połączeń.
  6. Montaż lampy: Zamocuj lampę na odpowiedniej wysokości nad stołem lub w miejscu, gdzie chcesz ją zainstalować. Upewnij się, że montaż jest stabilny i zgodny z instrukcjami producenta.
  7. Zasilanie: Po zakończeniu połączeń elektrycznych i montażu lampy, włącz zasilanie i sprawdź, czy lampa działa poprawnie. Jeśli masz regulator jasności, podłącz go zgodnie z instrukcjami producenta.
  8. Testowanie: Upewnij się, że lampa działa poprawnie, nie migocze i jest bezpieczna do użytku.

Jeśli nie jesteś pewien, jak wykonać te kroki lub masz wątpliwości co do swoich umiejętności elektrycznych, zawsze lepiej jest skonsultować się z profesjonalnym elektrykiem. Bezpieczeństwo jest najważniejsze, a niewłaściwe podłączenie lampy może być niebezpieczne i prowadzić do poważnych problemów związanych z elektryką.